Antwoord op uw vragen

In onderstaand overzicht vind u antwoorden op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Wanneer heeft u een wortelkanaalbehandeling nodig?

Uw tand of kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een breuk. Gevoeligheid met warm en koud, een dikke wang of hevige kiespijn kunnen signalen zijn van een ontsteking. Ook kan het zijn dat u (nog) geen klachten hebt. Uw tandarts komt er dan achter bij het maken van een controlefoto. In dit soort gevallen kan een wortelkanaalbehandeling nodig zijn.

In geval dat een wortelkanaalbehandeling nodig is, wordt er eerst een verdoving gegeven. Bij een goed verdoofde tand/kies is het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling niet pijnlijk. De tandarts boort de kies op het kauwvlak open en haalt met vijltjes het ontstoken weefsel en de zenuw uit de wortels (wortelkanalen). Met desinfecterend middel wordt de kies gespoeld. De schoongemaakte kanalen vult de tandarts op met rubberen stiftjes en hij sluit de kies weer af met een vulling. Vaak wordt de behandeling in 2 afspraken gepland. Het opvullen van de kanalen en het vullen van de kies gebeurd dan op de tweede afspraak als de ontsteking enigszins tot rust is gekomen. De kies krijgt dan na de eerste behandeling een tijdelijke vulling.

Wanneer heeft u een controle nodig?

Het is verstandig om regelmatig uw mond te laten controleren door de tandarts. Op deze manier kunnen (beginnende) problemen tijdig worden herkend. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen. Er wordt aanbevolen om elke 6 tot 12 maanden een afspraak in de praktijk te maken voor een controle. Ook als u een kunstgebit draagt is het belangrijk om naar de tandarts te blijven gaan. De tandarts controleert namelijk niet alleen uw tanden en kiezen, maar kijkt ook of er afwijkingen zijn aan bijvoorbeeld uw tong, lippen of (wang)slijmvliezen.

Op welke termijn kunt u terecht voor een eerst consult?

Meestal is er binnen twee weken een plekje in de agenda voor een eerste consult. Ook voor uitgebreide behandelingen houden we tijd vrij zodat spoedeisende behandelingen op korte termijn mogelijk zijn.

Waarom worden er regelmatig röntgenfoto’s gemaakt?

De tandarts onderzoekt de mond met een spiegeltje en een sonde (het 'haakje'). Hiermee kan de tandarts alleen de buitenkant van de tanden en kiezen en het tandvlees zien. Cariës (gaatje) ontstaat vaak tussen de kiezen of onder een bestaande vulling. Deze plekken zijn moeilijk te onderzoeken met blote ogen. Om cariës vroegtijdig te ontdekken, is het aanbevolen om elk twee tot drie jaar controlefoto’s (bitewings) te maken, vaak tijdens een periodieke controle. Röntgenfoto’s worden ook gemaakt om te controleren of een wortelkanaalbehandeling goed verloopt of geslaagd is, en of er een ontsteking in het kaakbot zit. Bij kinderen worden röntgenfoto’s gemaakt om te kunnen zien of alle tanden en kiezen – die bij kinderen nog moeten doorbreken – aanwezig zijn.

Is het schadelijk om röntgenfoto’s te maken?

Iedereen staat dagelijks bloot aan achtergrondstraling uit bijvoorbeeld de aardbodem en het heelal. Bij het maken van röntgenfoto's bij de tandarts wordt een minimale hoeveelheid straling gebruikt. Hierdoor is de kans op nadelige gevolgen voor de gezondheid gering. De hoeveelheid straling is bijvoorbeeld te vergelijken met de hoeveelheid straling die u oploopt tijdens een wintersportvakantie van 14 dagen. Uiteraard moet bij straling, hoe gering ook, ieder keer het nut van de röntgenfoto afgewogen worden tegen de risico's van bestralen. De kans bestaat dan namelijk dat een ontsteking of een andere tandheelkundige afwijking niet of te laat ontdekt wordt.

Waarom zijn mijn tanden geel en/of verkleurd?

De kleur van uw tanden is, net zoals de kleur van uw haar en ogen, erfelijk bepaald door uw DNA. Wanneer we ouder worden, verandert de dentine (het zachte tandbeen dat zicht onder het tandglazuur bevindt) van kleur. De dentine wordt geler en schemert door de glazuurlaag heen. Deze vorm van verkleuring gebeurt van binnen uit en kan alleen behandeld worden door de tanden te bleken of de tanden van een vullingslaag (composietveneer) of porseleinschildje (porseleinveneer) te voorzien. Daarnaast kunnen tanden en kiezen verkleuren door roken en het regelmatig innemen van kleurstofhoudende drankjes (o.a. koffie, thee, wijn). Het vormen van tandsteen kan ook de tanden en kiezen doen verkleuren. Deze vorm van tandverkleuring kan door middel van een grondige gebitsreiniging door de preventie-assistente vrij eenvoudig worden behandeld.

Is elektrisch poetsen beter dan poetsen met een handtandenborstel?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat elektrische tandenborstels effectiever zijn dan een handtandenborstel. De elektrische borstel maakt snellere en verschillende borstelbewegingen en reinigt daarom in dezelfde tijd het gebit beter dan een handtandenborstel. Tijdens het poetsen wordt er op een handtandenborstel gemiddeld 100 gram meer druk uitgeoefend dan op een elektrische tandenborstel. Een elektrische tandenborstel helpt om beschadiging van het tandvlees te voorkomen.

Is het nodig om naast het poetsen een flossdraad, rager of tandenstoker te gebruiken?

40% van uw tandoppervlak zit tussen uw tanden. Daar kunt u met uw tandenborstel dus niet bij. Om de plaque daar weg te halen, is het aan te raden om na het poetsen te flossen, ragen of stoken. Op deze manier houd u uw tandvlees gezond en verkleint u de kans op het ontstaan van cariës (tandbederf).

Waarom blijft mijn kies gevoelig na het vullen?

Als er tandbederf (cariës) in een tand of kies zit of als uw kies afbreekt, dan kan uw tandarts dit restaureren met een vulling, die vrijwel altijd een witte composietvulling is. De tandarts kan u zelf behandelen, of u voor kleine nieuwe gaatjes verwijzen naar een mondhygiënist. Een vulling zorgt er voor dat u weer goed kan kauwen en voorkomt verdere (pijn)klachten. Als tandbederf vrij uitgebreid is, oftewel zich dicht bij het zenuw van de tand/kies bevindt, kan de tand of kies na het vullen wat gevoelig zijn. Na vier tot zes weken moet dit overgaan. Nemen de klachten niet af of wordt de gevoeligheid erger, neem dan contact op met uw tandarts. Als de vulling diep is, dan kan het zijn dat er (alsnog) een wortelkanaalbehandeling nodig is.

Vanaf welke leeftijd moet mijn kind naar de tandarts gaan?

Het is belangrijk dat uw kind tijdig naar de tandarts gaat. Dit bevordert niet alleen een gezonde ontwikkeling van het gebit, maar het verkleint ook angst op latere leeftijd. Daarom raden wij aan om uw kindje vanaf het doorbreken van het eerste tandje mee te nemen op controle, vóór de tweede verjaardag. U kunt uw kind meenemen naar uw eigen halfjaarlijkse controle. Zo ziet uw kind dat u zelf ook in de stoel ligt en dat er niets vervelends gebeurt.

Hoe vaak moeten kinderen langs komen voor controle?

Er wordt aangeraden om minimaal elke 6 maanden een controle uit te voeren bij kinderen. Dit komt omdat de voedingsgewoonte, poetsgedrag en gebitsontwikkeling bij kinderen snel kunnen veranderen. Dit hoeft voor niemand een financiële drempel te zijn: de basisverzekering vergoedt tandheelkundige kosten (met uitzondering van kronen, bruggen en een beugelbehandeling) voor alle kinderen en jongeren tot en met 17 jaar.

Ik heb zelf angst voor de tandarts, moet ik mijn kind meenemen?

Neem uw kind alleen mee naar een controle van uzelf wanneer u zeker weet dat er geen behandeling plaats gaat vinden. Als u zelf angstig bent vraag dan uw partner, een familielid of een andere bekende om uw kind te vergezellen bij het (eerste) tandartsbezoek. Voor jonge kinderen is het goed als een van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen proberen het in hun eentje te doen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen.

Wat is de beste leeftijd om een beugel te nemen?

De meeste orthodontie behandelingen starten wanneer de patiënt nog in de groei is, zo tussen de negen en dertien jaar. In sommige gevallen is het beter om al wat eerder te beginnen, zelfs nog voor het wisselen. Dit kan de orthodontist het beste inschatten. Bij twijfel kan er altijd een afspraak voor een consult gemaakt worden bij de orthodontist. We werken met diverse geregistreerde orthodontisten in de regio. Ook volwassenen zijn van harte welkom voor een beugel. U kunt op elke leeftijd profijt hebben van een beugel.

Worden tandartskosten vergoed door de basisverzekering?

De kosten van de tandarts worden voor kinderen tot 18 jaar volledig vergoed, met uitzondering van kronen, bruggen, beugels en implantaten. Voor volwassenen zitten alleen het kunstgebit en het klikgebit (een 'vast' kunstgebit) in de basisverzekering. Overweeg daarom een aanvullende verzekering voor de tandheelkundige zorg te nemen. Neem de polisvoorwaarden goed door.

Welke tandartskosten worden vergoed door een aanvullende tandartsverzekering?

De meeste tandartsbehandelingen worden vergoed uit de aanvullende tandartsen verzekering, meestal voor 75% tot 100% tot een maximaal verzekerd bedrag per jaar. Dit verschilt per verzekeringsmaatschappij en per pakket. Bij onduidelijkheden kunt u het beste navragen bij uw zorgverzekeraar.

Interessant om te lezen