Vier tips om gaatjes in de tanden van je kind te voorkomen

Wanneer je goed voor het gebit van je kind zorgt, kan je bijna altijd voorkomen dat er voor hun 18e verjaardag een gaatje in de tanden ontstaat. Hieronder geven we je vier tips om gaatjes in de tanden van je kind te voorkomen.

1. Eten en drinken niet vaker dan 7 keer per dag

Iedere keer als je kind iets eet of drinkt, maken bacteriën in de mond zuren aan die het glazuur van je kind aantast. Hierdoor kan er gaatje ontstaan. Gelukkig is er speeksel in de mond die het glazuur kan beschermen door de zuren weg te nemen. De beschermende werking van speeksel neemt af als je kind maar blijft eten en drinken. Het zijn vooral de tussendoortjes zoals een koekje, een plakje worst of een bekertje ranja die de zuren doen ontstaan waardoor er gaatjes ontstaan. Natuurlijk heeft je kind tussen de maaltijden door trek in iets lekkers. Geef liever een koekje, wat fruit en een bekertje drinken tegelijk dan deze over 3 momenten te verspreiden. Zo hoeft het gebit maar één keer zo een zuuraanval te verwerken. Het gaat vooral om het aantal eet- en drinkmomenten, niet om de hoeveelheid eten en drinken per keer.

2. Beginnen met poetsen zodra het eerste tandje er is

Het is een bijzonder moment als het eerste tandje van je kind doorkomt. Dit is ook het moment om met tandenpoetsen te beginnen. In het begin hoef je maar 1 keer per dag te poetsen, liever in de avond, voor het slapen gaan. Poetsen doe je met een zachte borstel en peutertandpasta. Deze speciale peutertandpasta bevat fluoride dit het glazuur harder en sterker maakt. Hierdoor wordt het gebit minder vatbaar voor gaatjes. Tijdens het poetsen maak je kleine horizontale bewegingen zodat de borstel over alle tanden en kiezen gaat, inclusief een deel van het tandvlees. Je kind mag de tandpasta na poetsen uitspugen of deels doorslikken. Het is belangrijk om tandenpoetsen een dagelijkse gewoonte van te maken zodat je kind zo snel mogelijk hieraan kan wennen. Beloon je kind met een goede poetsbuurt voor het slapen gaan! Na het poetsen, laat je kind alleen nog water of melk drinken. Op deze manier zijn er ‘s nachts geen zuuraanvallen op de tanden en kiezen en neemt de kans op het ontstaan van gaatje ‘s nachts af.

3. Help je kind bij het tandenpoetsen

Het goed poetsen van de tanden is motorisch best lastig. Het wordt aangeraden om tot een leeftijd van 10 jaar de tanden van je kind te poetsen, omdat de beweging vaak nog te moeilijk is voor een kind om deze zelf uit te voeren. Door in de avond uitgebreider de tijd te nemen om de tanden te poetsen, zal je kind een positievere ervaring krijgen om zelf hun tanden goed te poetsen. Je kan dit bijvoorbeeld doen door een tandenpoetsliedje op te zetten. Hier zijn veel verschillende versies van online te vinden en ze duren allemaal ongeveer 2 minuten, precies de tijd die je nodig hebt om te poetsen!

Wanneer je kind oud genoeg is om zelf te gaan poetsen, blijf er in dan in het begin bij om te kijken of dit goed gaat. Laat ze bij voorkeur zitten en met aandacht de tanden poetsen.

4. Neem je kind mee naar de tandarts

Vanaf het doorbreken van de eerste melktand is het belangrijk om je kind mee te nemen naar de tandarts. Zo kan je kind op een jonge leeftijd wennen aan het bezoek aan de tandarts en het laten nakijken van het gebit. Bij het eerste bezoek maken medewerkers van de praktijk kennis met je kind. De tandarts kijkt met een spiegeltje in de mond van je kind en telt samen met jullie het aantal aanwezige tanden en kiezen. Op spelenderwijs went je kind eraan om in een tandartsstoel te liggen en om de tanden en kiezen te laten nakijken door de tandarts. Daarnaast kan de tandarts eventuele afwijkingen in een vroeg stadium ontdekken en preventieve maatregelen nemen. Wij vinden het ook belangrijk om tijdens het eerste bezoek voorlichting aan jou te geven over hoe je het best het kindergebit kan poetsen. Je krijgt ook adviezen over voeding en het aantal eet- en drinkmomenten. Zo kunnen we samen preventieve vroeg inzetten en het gebit van je kind gezond houden. Hoe eerder je je kind meeneemt naar de tandarts, des te sneller je kind zal wennen aan een tandartsbezoek. Jong geleerd is oud gedaan!

Tandartskosten van je kind worden volledig vergoed!

Alle tandartskosten voor je kinderen tot 18 jaar wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Zo is er geen financiële drempel voor ouders om de kinderen mee naar de tandarts te nemen. Dit betekent dat je niet zelf de kosten van een periodieke controle, gebitsreiniging, fluoridebehandeling en eventuele behandeling van gaatjes en het tandvlees hoeft te betalen. Er geldt ook geen eigen risico voor je kind. Enkele behandelingen zijn uitgezonderd van vergoeding uit de basisverzekering, bijvoorbeeld beugels, kronen, bruggen of implantaten. Neem daarom je kind gerust elk half jaar mee naar de tandarts, en vaker als het nodig is.

Kindertandheelkunde bij Tandartsenpraktijk Brouwhuis

In onze praktijk ziet elke tandarts kinderen voor controle. In het bijzonder heeft tandarts Elise Thielen veel affiniteit met het behandelen van kinderen. Zij heeft aanvullende nascholing gevolgd op het gebied van preventieve en past specifieke moderne technieken toe om het gebit van uw kind gezond te houden. Soms is een tussentijds bezoek aan de preventie-assistent geadviseerd om de mondhygiëne en het poetsen extra goed in de gaten te houden. Onze preventie-assistent zijn ook opgeleid om samen met de tandartsen goed voor het gebit van je kind te zorgen.

Maak een afspraak

Heb je vragen of wil je een afspraak bij ons maken? Klik op de onderstaande knop en maak een afspraak bij onze praktijk. Onze praktijk is net gemoderniseerd en uitgebreid!

Maak een afspraak

Interessant om te lezen