Voorkomen en behandelen van tandvleesaandoeningen

Samen met u houden onze mondhygiënisten uw gebit en tandvlees schoon en gezond. Wanneer u veel last heeft van tandsteen, gaatjes, bloedend tandvlees of een slechte adem is een bezoek aan de mondhygiënist aan te raden. Ook wanneer u extra mondzorg nodig heeft door o.a. zwangerschap, een orthodontische behandeling, de aanwezigheid van een implantaat of suikerziekte kunt u bij de mondhygiënist terecht.

De mondgezondheid hangt nauw samen met uw algemene gezondheid. Wanneer uw tandvlees ontstoken is, heeft dat nadelige effecten voor uw hele lijf. Zo worden hart- en vaatziekten, suikerziekte en zwangerschapscomplicaties bijvoorbeeld al langer gekoppeld aan mondproblemen.

Bestrijden van tandvleesaandoeningen

Gespecialiseerd in de preventieve mondzorg

Een mondhygiënist is gespecialiseerd in de preventieve mondzorg, het voorkomen van tandheelkundige problemen. ‘Mondhygiënist’ is een beschermde titel die alleen gevoerd mag worden door personen met een HBO-diploma Mondzorgkunde. In het Diploma Register Mondhygiënisten ziet u wie deze titel mogen voeren. Al onze mondhygiënisten voldoen aan dit kwaliteitseis. Voor een bezoek aan de mondhygiënist heeft u geen verwijzing nodig van de tandarts, maar er is wel een nauwe samenwerking tussen onze mondhygiënist en de tandarts.

Gespecialiseerd in de preventieve mondzorg

Tandvleesbehandeling

De behandeling bij de mondhygiënist bestaat allereerst uit het in kaart brengen van de conditie van het tandvlees, het kaakbot en het gebit. Dit overzicht heet een parodontiumstatus. De mondhygiënist bekijkt of u last heeft van een tandvleesontsteking (gingivitis) en of ook het ondergelegen kaakbot aangedaan is (parodontitis). Parodontitis komt voor wanneer een tandvleesontsteking niet of onvoldoende behandeld wordt. Hierdoor slaat de ontsteking door naar het kaakbot. Door de infectie breekt het kaakbot zich langzaam af, waardoor uw tanden en kiezen hun steun verliezen. Zonder behandeling zal het uiteindelijk leiden tot verlies van het gebit. Zelfs na het verliezen van het gebit zitten hier nog nadelige effecten aan, een kunstgebit heeft namelijk houvast nodig. Als er weinig kaakbot aanwezig is, is de kans groot dat een kunstgebit niet prettig en los zit.

Samen met u bepaalt de mondhygiënist de behandeling en het behandeltraject. Wanneer nodig geeft de mondhygiënist advies/voorlichting en wordt het uw gebit gereinigd. Een reiniging bestaat uit het (grondig) verwijderen van tandplak, aanslag en tandsteen boven en/of onder het tandvlees van worteloppervlakken. Behandelingen bij de mondhygiënist kunnen onder lokale verdoving uitgevoerd worden. Hierdoor is de behandeling pijnvrij uit te voeren.

Kinderen bij de mondhygiënist

Ook kinderen zijn van harte welkom bij onze mondhygiënisten! Voor kinderen ligt de nadruk vooral op goed poetsen en een gezond voedingspatroon. Het gebit van uw kind wordt netjes gereinigd en gepolijst zodat er op een prettige manier kennis gemaakt met een behandeling in de tandartspraktijk. Door al op jonge leeftijd te leren hoe de tanden en kiezen verzorgd horen te worden, gaan we samen voor een leven lang gezond, mooi en pijnvrij gebit!

Aanmelden als patient

Meld u aan als patiënt bij Tandartsenpraktijk Brouwhuis. Wij verwelkomen graag nieuwe patiënten! Klik op onderstaande knop om u aan te melden als patiënt.

Aanmelden als patiënt

Aanvullende informatie

Voor aanvullende informatie kunt u de folders van het Ivoren Kruis via de onderstaande links inzien:

Interessant om te lezen